HIC meting speel-sportondergronden

Head Injury Criterion (HIC)

Kinderen gaan in hun spel steeds hoger en durven steeds meer. Het zoeken van deze uitdaging is een belangrijk onderdeel van spelen en gaat samen met vallen en opstaan. Vallen hoort bij spelen, maar met een goede valdempende ondergrond kan vaak voorkomen worden dat kinderen ernstig letsel oplopen. Het type valdempende ondergrond is afhankelijk van de valhoogte van het toestel. Of de ondergrond voor voldoende valdemping zorgt, wordt bepaald door de Head Injury Criterion (HIC) meting. Speelplan heeft voor het vaststellen van deze waarde de draadloze HIC-meter ontwikkeld. Met dit instrument kan de valdempende waarde van de ondergrond snel en nauwkeurig bepaald worden.

Deze meetmethode kan snel en simpel worden uitgevoerd, je weet de valhoogte van een speeltoestel en laat de HIC-meter van deze hoogte vallen op een vaste ondergrond (kunstgras, rubbertegel, gietvloer). Als de HIC-waarde onder 1000, en de G-waarde onder 200 is, is de ondergrond voldoende. Op deze manier heb je snel en eenvoudig een goede indicatie van de valondergrond.

In de Europese Norm EN 1177 voor ondergronden zijn de eisen omtrent schokabsorberende bodemoppervlakken van speelplaatsen beschreven. De (dempende) kwaliteit van een valondergrond is moeilijk met het blote oog vast te stellen. Bij dempende producten zoals rubbertegels, gietvloeren, kunstgras etc., krijgt u bij aankoop een certificaat waarop aangegeven staat dat het product aan de normen voldoet. Ook voor losse ondergrond zoals zand, houtsnippers en boomschors staan laagdikte en overige eisen aan het materiaal voorgeschreven

ABS

Gebruikers van het Aantoonbaar Beheer Systeem (ABS) kunnen de HIC-metingen direct op laten nemen in het beheersysteem. Hierdoor is de meting direct gekoppeld aan de locatie en het toestel. Het is uiteraard ook mogelijk om zonder ABS de meting uit te voeren. U ontvangt dan een adviesrapport met zowel de resultaten als aanbevelingen met betrekking tot de kwaliteit van de ondergronden.

Meer weten? Neem contact met ons op!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met info@dctt.com of bel naar 036 – 52 361 25.